Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Niestety nie lubię buraczków (kryć się z tym nie będę). Ale Wielkanoc to też ćwikła. W związku z tym zrobiłam domową ćwikłę. Niektórzy, tak jak mój Tato, uwielbiają ją. Inni, tak jak ja, nie, ale myślę że warto spróbować i zrobić samemu taką z chrzanem na święta :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 1 kg buraków

chrzan (2 korzenie)

6 łyżek soku z cytryny 

4 łyżki cukru

sól, pieprz

Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skóry, ścieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach (jak kto lubi).

Korzeń chrzanu obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sitko, przelewamy gorącą wodą i skrapiamy sokiem z cytryny. Do startych buraczków dodajemy chrzan, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do słoiczków.

Smacznego!

Źródło:
;