Imieniny: Natalii, Eligiusza, Edmunda

Wydarzenia: Dzień Walki z AIDS

Dania

Śledzie pomidorowo-korzenne

 fot. Beata Orlik

Fakt, że skończyły się Święta nie oznacza, że minął czas na pyszności ze śledziami w roli głównej :-) Dziś przedstawiamy pyszne, bardzo aromatyczne śledzie w pomidorach z cebulką i mieszanką przypraw. U mnie gościły na świątecznym stole i podbiły serca (szczególnie mojego Taty). Gorąco polecam!
Źródło - blog "Trufla"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1/2 kg filetow śledziowych (matjasów)

2 łyżki cukru

1/4 szklanki oleju

4 łyżki octu winnego (bialego)

4 łyżki koncentratu pomidorowego

3 średnie cebule

garść drobnych rodzynek

1-2 liście laurowe

3-4 ziarnka ziela angielskiego

kurkuma, sól, imbir w proszku

odrobina jasnej gorczycy

 

Śledzie namaczamy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Wodę odlewamy, śledzie płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy cukier. Dodajemy ziele i liście. Dusimy całość ok. 1 minutę. Solimy (odrobinę), dodajemy koncentrat, ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i odrobinę gorczycy.

Dusimy ok. 3-4 minut, do chwili gdy cebula będzie miękka, co chwilkę mieszając.

W słoiku układamy na zmianę śledzie i sos z cebuli (powinien ostygnąć). Ostatnia warstwa to sos.

Słoik zamykamy, wkładamy do lodówki na ok. 3 dni. Po tym czasie powinny być już gotowe :-)

 

Źródło:
;