Imieniny: Niny, Celiny, Waleriana

Wydarzenia: Dzień Herbaty

Trzecia Niedziela Adwentu

Polska

Abp Gądecki: przepraszam za zgorszenie spowodowane przez abp. Paetza

arcybiskup gądecki fot. BP KEP

„Czuję się w obowiązku powiedzieć: przepraszam. Przepraszam za zgorszenie, jakie miało miejsce w archidiecezji. Z głębi serca przepraszam osoby, które czują się skrzywdzone” – napisał w liście na Adwent abp Stanisław Gądecki, odnosząc się do sprawy abp. Juliusza Paetza.

 

List pasterski metropolity poznańskiego zostanie odczytany w kościołach archidiecezji poznańskiej w pierwszą niedzielę Adwentu 1 grudnia.

Abp Gądecki przypomniał, że 15 listopada zmarł abp Juliusz Paetz, oskarżany o molestowanie kleryków.

„Wyniki dochodzenia przeprowadzonego przez Stolicę Apostolską w tej materii nie zostały podane do publicznej wiadomości, zaś ksiądz arcybiskup był przekonany o swojej niewinności i nie wyraził publicznie skruchy, choć złożył rezygnację z urzędu” – czytamy w liście metropolity poznańskiego.

„W tej sytuacji – jako biskup archidiecezji poznańskiej – pragnę zwrócić uwagę na to, iż – zgodnie z Vos estis lux mundi, art. 7 – właściwą instancją do przeprowadzenia procesu i wydawania wyroków w odniesieniu do biskupów nie są inni biskupi, lecz Stolica Apostolska. Mimo to czuję się w obowiązku powiedzieć: przepraszam. Przepraszam za zgorszenie, jakie miało miejsce w archidiecezji. Z głębi serca przepraszam osoby, które czują się skrzywdzone” – napisał przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski.

„Wszystkich wiernych proszę, aby modlili się w intencji przebłagania za grzechy oraz za naszą wspólnotę diecezjalną, aby – zjednoczona w Duchu Świętym – mogła promieniować świadectwem chrześcijańskiego życia i apostolską gorliwością” – czytamy w liście pasterskim abp. Gądeckiego.

W dniu pogrzebu abp Gądecki określił formę pochówku szansą na oczyszczenie Kościoła poznańskiego. Liturgia miała charakter ściśle prywatny, a abp Paetz został pochowany na cmentarzu parafialnym, gdzie spoczywają członkowie jego rodziny.

Oceń treść:
Źródło:
;