Imieniny: Tekli, Boguslawa, Linusa

Wydarzenia: Dzień Spadającego Liścia

Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Jedna z najłatwiejszych babek i jedna z najlepszych jakie robiłam. Tak zwany puszek :-) Niezwykle miękka, delikatna, rozpływająca się w ustach. Polecam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
4 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
cukier waniliowy
1 łyżka octu

Jaja ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę.
Mąkę mieszamy z budyniami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i chwilkę miksujemy lub mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy strumyczkiem olej cały czas mieszając i ocet. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut (lub troszkę więcej - do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy, studzimy, polewamy lukrem cytrynowym.

Lukier cytrynowy
0,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Składniki mieszamy aż się połączą.

 

Źródło:
;