Imieniny: Tekli, Boguslawa, Linusa

Wydarzenia: Dzień Spadającego Liścia

Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Dwukolorowa babka z dodatkiem wiśni. Delikatna, pięknie prezentująca się na stole. Myślę, że wielu z Was doda ją jako stałą pozycję w swoim (nie tylko świątecznym) menu.
Żródło - forum CinCin

Składniki:

słoik wiśni

30 ml wiśniówki

10 dag czekoladowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej

20 dag masła

30 dag cukru

5 jajek

40 dag mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml mleka

1 łyżeczka kakao

cukier waniliowy

 

Wiśnie odsączamy, skrapiamy połową wiśniówki. Masło ucieramy z cukrem, ucierając wbijamy po 1 jajku po każdym chwilkę miksując. Masę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Powstałe ciasto dzielimy na pół. Jedną część mieszamy z wiśniami, drugą ze stopioną czekoladą, łyżeczką kakao i cukrem waniliowym.

 

Jasne ciasto umieszczamy na spodzie oprószonej mąką formy, na nim ciasto ciemne. W kilku miejcach skręcamy ciasto widelcem. Pieczemy ok. 80 min. w temp. 175 stopni (u mnie godzinę, do suchego patyczka).

 

Dodatkowo

cukier puder

1 łyżeczka kakao

30 ml wiśniówki

 

Cukier puder mieszamy z resztą wiśniówki i 20 ml wody. Połowę powstałego lukru farbujemy resztą kakao. Babkę polewać na zmianę białym i czarnym lukrem.

 

Oceń treść:
Źródło:
;