Imieniny: Tekli, Boguslawa, Linusa

Wydarzenia: Dzień Spadającego Liścia

Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera

Wielkanoc

Biała kiełbasa pieczona w piwie i majeranku

 fot. Beata Orlik

Biała kiełbasa, tak jak i żurek, nieodzownie kojarzy się z Wielkanocą. Kiełbasa idealnie smakuje w towarzystwie majeranku i w tej wersji... piwa. Tak, tak. Przez to, że kiełbasę zalewamy piwem, piwo w trakcie pieczenia paruje i następnie "osiada" na kiełbasie, dzięki czemu kiełbasa zyskuje na smaku. W dodatku posypana na koniec majerankiem, może smakować tylko pysznie :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 500 g białej kiełbasy 

1/2 l piwa

olej (ok. 1-2 łyżki)

ok. 4-5 ząbków czosnku

3 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

kilka ziarenek pieprzu

sól, świeżo mielony pieprz

majeranek

Kiełbasę nacinamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko skrapiamy oliwą. Na dno naczynia wkładamy ziele, liść, kulki pieprzu oraz czosnek. Wylewamy piwo, kiełbasę oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut. Pod koniec pieczenia oprószamy majerankiem.j

Smacznego!

 

 

Źródło:
;