Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Desery

 fot. Beata Orlik

Przepyszne ciasto budyniowe. Nic więcej mu nie potrzeba. Samo się obroni. No, można je posypać ewentualnie cukrem pudrem lub podać z owocami. Trochę mi się kojarzy z dzieciństwem, jego smakami. Ciasto zniknęło bardzo szybko i na pewno nie raz jeszcze pojawi się u mnie. Ciasto robimy w prostokątnej formie, u mnie ok. 20 cm na 20 cm, ale jeśli macie ciut mniejszą, to używajcie takiej, ciasto po ostudzeniu będzie wyższe.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

113 g masła

100 g mąki

480 ml mleka

4 jajka, białka i żółtka osobno

4 krople octu

150 g cukru do wypieków

łyżeczka ekstraktu waniliowego

łyżka zimnej wody

 

Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszysta masę, mleko podgrzewamy, aby osiągnęło temperaturę pokojową, odstawiamy na bok.

Masło rozpuszczamy, odstawiamy na bok. Gdy ostygnie dodajemy łyżkę wody i mieszamy.

Do utartych żółtek dodajemy mąkę i ucieramy, aż składniki się połączą. Masa będzie dosyć gęsta.

Białka miksujemy, lecz nie na bardzo sztywno. Do masy z żółtkiem dodajemy masło i ucieramy ok. 2 minuty.

Następnie dodajemy mleko cały czas miksując, masa bardzo rozrzedzi się.

Na koniec dodajemy białka, najpierw 1/3 na raz, a resztę stopniowo cały czas delikatnie mieszając szpatułką, na koniec dodajemy ekstrakt.

Masę przelewamy do formy, pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto wyraźnie wyrośnie, lecz potem przy studzeniu opadnie. Ciasto powinno być ścięte. Studzimy je w formie. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Źródło:
;