Imieniny: Tekli, Boguslawa, Linusa

Wydarzenia: Dzień Spadającego Liścia

Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera

Desery

 fot. Beata Orlik

Przepyszne ciasto budyniowe. Nic więcej mu nie potrzeba. Samo się obroni. No, można je posypać ewentualnie cukrem pudrem lub podać z owocami. Trochę mi się kojarzy z dzieciństwem, jego smakami. Ciasto zniknęło bardzo szybko i na pewno nie raz jeszcze pojawi się u mnie. Ciasto robimy w prostokątnej formie, u mnie ok. 20 cm na 20 cm, ale jeśli macie ciut mniejszą, to używajcie takiej, ciasto po ostudzeniu będzie wyższe.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

113 g masła

100 g mąki

480 ml mleka

4 jajka, białka i żółtka osobno

4 krople octu

150 g cukru do wypieków

łyżeczka ekstraktu waniliowego

łyżka zimnej wody

 

Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszysta masę, mleko podgrzewamy, aby osiągnęło temperaturę pokojową, odstawiamy na bok.

Masło rozpuszczamy, odstawiamy na bok. Gdy ostygnie dodajemy łyżkę wody i mieszamy.

Do utartych żółtek dodajemy mąkę i ucieramy, aż składniki się połączą. Masa będzie dosyć gęsta.

Białka miksujemy, lecz nie na bardzo sztywno. Do masy z żółtkiem dodajemy masło i ucieramy ok. 2 minuty.

Następnie dodajemy mleko cały czas miksując, masa bardzo rozrzedzi się.

Na koniec dodajemy białka, najpierw 1/3 na raz, a resztę stopniowo cały czas delikatnie mieszając szpatułką, na koniec dodajemy ekstrakt.

Masę przelewamy do formy, pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto wyraźnie wyrośnie, lecz potem przy studzeniu opadnie. Ciasto powinno być ścięte. Studzimy je w formie. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Źródło:
;