Imieniny: Boguslawy, Apoloniusza

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków

Desery

Bardzo ciekawe ciacho, bardzo lekkie, orzeźwiające. Z pyszną masą na jajkach ubitych na parze z dodatkiem mleka w proszku i serka homogenizowanego. Ciasto nie jest zbyt trudne, myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Gwarantuję, że Wam posmakuje.
Ciasto Ewy Wachowicz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

6 jajek

1 szczypta soli

4 łyżki mąki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 łyżek cukru

 

Krem

4 zółtka

1 jajko

1 szklanka cukru pudru

450 g sera homegenizowanego (naturalnego)

2 szklanki mleka w proszku

200 g masła

4 łyżeczki żelatyny

1 opakowanie biszkoptów podłużnych (u mnie do Tiramisu)

1 szklanka mocnej kawy

1 kieliszek wódki

kakao do oprószenia

Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy. Żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze (ja zagotowałam w garnku wodę i następnie zdjęłam ją z ognia i na tym garnku postawiłam blaszaną miskę z jajkami i cukrem i miksowałam, aż masa wyraźnie zbielała i zgęstniała).

Ucieramy masło, stopniowo dodajemy masę jajeczną. Dodajemy następnie mleko w proszku i serek homogenizowany, a na samym końcu żelatynę.

Na biszkopt nakładamy połowę kremu. Na krem biszkopty namoczone w kawie z alkoholem (alkohol można pominąć). Na biszkopty resztę kremu. Całość oprószamy kakao.

Chłodzimy w lodówce, aby masa się ścieła. 

Smacznego!

 

Źródło:
;