Imieniny: Tekli, Boguslawa, Linusa

Wydarzenia: Dzień Spadającego Liścia

Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera

Desery

Ciasto czekoladowo-kasztanowe

 fot. Beata Orlik

Zimno, deszczowo. Jednym słowem pogoda nie nastraja optymistycznie nawet biorąc pod uwagę, że za tydzień jest pierwszy dzień wiosny. Na taką pogodę, brak humoru, proponuję to ciasto. Nie jest aż tak bardzo czekoladowe jak inne ciasta, w których główny składnik to czekolada (chociaż jest w nim aż 300 g tego smakołyku), gdyż zawiera dodatek puree kasztanowego, który łagodzi smak czekolady. Absolutnie genialnie smakuje z ubitą bez cukru kremówką. Zrobiłam je dosłownie chwilkę temu i od razu pochłonęłam dwa kawałki :-)
Źródło - Pistachio

 

 

 

 

 

Składniki:

435 g kremu/słodkiego purée z kasztanów (ja kupiłam w Almie w słoiczku)

140 ml śmietanki kremówki

50 g miękkiego masła

5 białek

50 g drobnego cukru

300 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

6 łyżek mąki pszennej

kremówka do podania

ziarenka z 1/2 laski wanilii

 

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem (u mnie tylko dno). W misce miksujemy białka na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy cukier. W drugiej misce miksujemy krem kasztanowy ze śmietanką i masłem na gładką masę. Dodajemy do tej masy czekoladę i mąkę, miksujemy, aż się połączą. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników (robimy to w miarę sprawnie). Masę wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut (ja piekłam ok. 45 minut). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy, aby lekko ostygło. Ciasto podajemy z ubitą z wanilią kremówką.

 

Źródło:
;