Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Dwudziesta Dziewiąta Niedziela zwykła

Desery

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

 fot. Beata Orlik

Ciasto drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Mistrzynią ciast drożdżowych będzie zawsze dla mnie moja kochana Babcia. Nigdzie ciasto drożdżowe nie smakowało mi tak jak u niej. Puszyste, pachnące masłem, z chrupiącą, przyjemnie słodką kruszonką. Do tego szklanka mleka. Latem, ciasto z jagodami ewentualnie jagodzianki, które znikały bardzo szybko. Gorąco polecam, i nie ma czego się bać przy jego robieniu, wystarczy być bardzo cierpliwym i spokojnym, a wszystko wyjdzie pysznie:-)
Pamiętajmy również o tym, aby używać dobrych składników - świeżych drożdży i prawdziwego masła. Mleko, w którym rozprowadzamy drożdże nie powinno być zbyt gorące, powinno być ono ciepłe, w przeciwnym razie będzie troszkę utrudniona ich praca. No i co najważniejsze, ciasto drożdżowe powinno być dobrze wyrobione.

 

Składniki (na dużą blachę):

500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
100 g masła
100 g cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej
jagody, 1 białko


Kruszonka
50 g masła
50 g cukru
50 g mąki

Drożdże rozkruszamy w miseczce. Dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie jajka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do jajek dodajemy drożdże, mąkę, ciepłe mleko i szczyptę soli. Całość zagniatamy, ciasto będzie dosyć luźne. Następnie dodajemy rozpuszczone letnie masło i ponownie zagniatamy (ok. 10 minut). Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajmy odrobinę mąki, ale nie za dużo, gdyż ciasto, co do zasady powinno być dosyć luźne.
Ciasto zostawiamy w misce, lekko posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno zwiększyć dwukrotnie objętość).
Gdy wyrośnie, przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na kształt odpowiadający formie. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy wierzch białkiem, posypujemy jagodami i kruszonką (wszystkie składniki rozcieramy w palcach, aż osiągną konsystencję piasku).
Pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

 

Źródło:
;