Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Dwudziesta Dziewiąta Niedziela zwykła

Desery

 fot. Beata Orlik

Pyszne dyniowe ciasto, proste, szybkie w przygotowaniu. Znika również bardzo szybko i w sumie to trudno odkryć, że jest w nim dynia. Gorąco polecam, póki jeszcze możemy dostać w sklepach dynię.
Źródło - BBC Good Food

 

 

 

Składniki:

300 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

ok. 250 g cukru brązowego lub muscavado

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej

175 g rodzynek (można zamienić na orzechy włoskie lub pół na pół z rodzynkami)

1/2 łyżeczki soli

4 jajka lekko roztrzepane

200 g roztopionego masła, ostudzonego

skórka z pomarańczy

1 łyżka soku z pomarańczy (można zastąpić cytryną)

500 g startej na tarce o grubych oczkach dyni

 

Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 30 cm na 20 cm. Mieszamy mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki/orzechy i sól.

W osobnej misce mieszamy (widelcem) jajka i masło, dodajemy skórkę pomarańczową i sok. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką lub widelcem/szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej) i w jedną stronę. Na sam koniec dodajemy dynię i mieszamy chwilkę, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do formy, pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).

Ciasto po wyjęciu studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Źródło:
;