Imieniny: Boguslawy, Apoloniusza

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków

Desery

Ciasto z karmelizowanymi gruszkami

 fot. Beata Orlik

Niewiarygodnie proste i smaczne ciasto. Właśnie na tę porę roku. Kilka składników, kilka czynności i mamy... miękkie ciasto z zatopionymi karmelizowanymi gruszkami. To tyle i aż tyle. Smacznego!
Źródło - Tender, vol. 2 Nigel Slater

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (keksówka ok. 20 cm długości):

100 g miękkiego masła

50 g drobnego brązowego cukru

50 g cukru muscavado

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g mielonych migdałów (można zamienić na mąkę)

3 duże jajka

2 łyżki mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Gruszki

450 g obranych gruszek

20 g masła

szczypta cynamonu

3 łyżki golden syrupu (ewentualnie płynnego miodu)

 

Gruszki obieramy, kroimy na kostki (niezbyt duże). Wkładamy je do garnka, dodajemy masło i cynamon i podsmażamy ok. 10-12 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy następnie golden syrup i całość dalej trzymamy na ogniu, aż gruszki będą złociste i oblepione syropem.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Masło i cukier umieszamy w misce, miksujemy, aż powstanie jasna i puszysta masa. W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do niej migdały.

W miseczce roztrzepujemy jajka i mleko.

Do masy jajecznej dodajemy, na przemian, mąkę z jajkami, zaczynając od mąki i kończąc na niej, po każdym dodaniu chwilkę miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

Masę przekładamy do formy, na wierzch wykładamy gruszki (mogą być takie ciepłe), a także syrop, który się zebrał w garnku.

Pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Serwujemy ciepłe.

Smacznego!

 

Źródło:
;