Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Dwudziesta Dziewiąta Niedziela zwykła

Desery

Ciasto z malinami i migdałami

 fot. Beata Orlik

Maliny są kolejną moją miłością. W sumie to nie wiem, czy wyprzedzają truskawki, czy też są za nimi. Ostatnio, co rano, idąc do pracy, kupuję sobie pudełeczko malin, które z dnia na dzień są coraz smaczniejsze i tańsze :-)
Sezon malinowy dopiero się rozpoczyna, więc powoli będę dzielić się z Wami przepisami z malinami. Póki co zaczynam od tego ciasta, które w sumie zrobiłam z mrożonych malin, ale idealnie nadawać się będą również świeże.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g brązowego cukru
140 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki płatków migdałów
cukier puder
250 g malin (mogą być mrożone, ale ich nie rozmrażamy)


Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Okrągłą formę ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do formy. Na to układamy maliny otworem do góry. Pozostałą część ciasta wykładamy na maliny. Tutaj trzeba wspomóc się rękoma, gdyż ciasto jest dosyć gęste. Na wierzch wysypujemy płatki migdałów.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50 minut.
Wyjmujemy, studzimy na kratce.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;