Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Dwudziesta Dziewiąta Niedziela zwykła

Desery

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

 fot. Beata Orlik

Ciasto z rabarbarem. Bardzo proste, wystarczy połączyć składniki, dodać rabarbar i kruszonkę, wsadzić do piekarnika i gotowe. Wychodzę z założenia, że ciasta im prostsze, tym smaczniejsze, ale lubię także poeksperymentować. Jak się zapewne niebawem przekonacie, uwielbiam serniki. Różnego rodzaju, co też można zobaczyć u mnie na blogu. Ale póki co zapraszam na ciasto z rabarbarem, póki jeszcze jest, należy go dobrze wykorzystać :-)

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (forma ok. 25 cm na 25 cm):

180 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
170 g cukru pudru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ok. 300 g rabarbaru


Z podanych składników do osobnej miseczki na kruszonkę wkładamy 2 łyżki mąki, 25 g masła, 2 łyżki cukru brązowego i cynamon. Zagniatamy palcami, aż masa będzie mieć konsystencję piasku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pozostałe składniki wkładamy do miski i miksujemy, aż wszystkie się połączą.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto, na nie układamy obrany, pokrojony w kosteczkę rabarbar i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 45 - 50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy w formie ok. 10 minut, a następnie przekładamy na kratkę do studzenia.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;