Imieniny: Tekli, Boguslawa, Linusa

Wydarzenia: Dzień Spadającego Liścia

Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera

Desery

 fot. Beata Orlik

Wspaniałe, wilgotne ciasto marchewkowe. Jest bardzo proste do zrobienia, zajmuje dosłownie chwilkę. Będzie także nadawać się na szybkie śniadanie do pracy :-)
Przepis Gordona Ramsaya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

200 g mąki pszennej razowej

1 łyżka mieszanki przypraw (cynamon, imbir, kardamon, goździki)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

225 g marchewki

250 g delikatnego ciemnobrązowego cukru (dzielimy na dwie części, I – 175 g, druga 75 g)

150 ml oleju słonecznikowego

skórka z 1 pomarańczy

2 średnie jajka

110 g sułtanek

50 g wiórków kokosowych

50 g orzechów włoskich

sok z 1/2 dużej pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

 

Mąkę łączymy z przyprawami i sodą, przesiewamy. Otręby, które pozostały po przesianiu również dodajemy do mąki. Odstawiamy.

Cukier (175 g) łączymy z olejem oraz skórką pomarańczową i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, miksując, aż powstanie puszysta i kremowa masa.

Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do masy jajecznej dodajemy mąkę, marchewkę, orzechy, sułtanki i wiórki, całość mieszamy szpatułką

Masę przekładamy do foremki (ok. 20 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni ok. 1 godziny i 20 minut (do suchego patyczka).

W międzyczasie w ronelku podgrzewamy pozostały cukier z sokiem z pomarańczy i cytryny, aż cukier się rozpuści.

Ciasto po wyjęciu zostawiamy w formie, nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziury wlewamy powstały syrop. Ciasto zostawiamy chwilę, aby cały syrop się wchłonął. Następie przekładamy na kratkę do studzenia, zdejmujemy papier i całkowicie studzimy.  

Smacznego!

 

Źródło:
;