Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Desery

 fot. Beata Orlik

Wspaniałe, wilgotne ciasto marchewkowe. Jest bardzo proste do zrobienia, zajmuje dosłownie chwilkę. Będzie także nadawać się na szybkie śniadanie do pracy :-)
Przepis Gordona Ramsaya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

200 g mąki pszennej razowej

1 łyżka mieszanki przypraw (cynamon, imbir, kardamon, goździki)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

225 g marchewki

250 g delikatnego ciemnobrązowego cukru (dzielimy na dwie części, I – 175 g, druga 75 g)

150 ml oleju słonecznikowego

skórka z 1 pomarańczy

2 średnie jajka

110 g sułtanek

50 g wiórków kokosowych

50 g orzechów włoskich

sok z 1/2 dużej pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

 

Mąkę łączymy z przyprawami i sodą, przesiewamy. Otręby, które pozostały po przesianiu również dodajemy do mąki. Odstawiamy.

Cukier (175 g) łączymy z olejem oraz skórką pomarańczową i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, miksując, aż powstanie puszysta i kremowa masa.

Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do masy jajecznej dodajemy mąkę, marchewkę, orzechy, sułtanki i wiórki, całość mieszamy szpatułką

Masę przekładamy do foremki (ok. 20 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni ok. 1 godziny i 20 minut (do suchego patyczka).

W międzyczasie w ronelku podgrzewamy pozostały cukier z sokiem z pomarańczy i cytryny, aż cukier się rozpuści.

Ciasto po wyjęciu zostawiamy w formie, nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziury wlewamy powstały syrop. Ciasto zostawiamy chwilę, aby cały syrop się wchłonął. Następie przekładamy na kratkę do studzenia, zdejmujemy papier i całkowicie studzimy.  

Smacznego!

 

Źródło:
;