Imieniny: Halki, Filipa, Salomei

Wydarzenia: Światowy Dzień Osób Jąkających Się

Wspomnienie św. Jana Pawła II, papieża

Dania

 fot. Beata Orlik

Koleje z dań z wykorzystaniem cukinii. Tym razem bardziej sycące, ale niezwykle smaczne. Również proste w wykonaniu, może troszkę więcej potrzeba czasu na jego przygotowanie, ale doskonale nadaje się na przykład jako obiad do pracy - wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej i gotowe!

 

 

Składniki:

3 średniej wielkości cukinie
400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
buteleczka przecieru pomidorowego (330 ml), mogą być pomidory z puszki
sól, świeżo zmielony pieprz
słodka papryka
suszona bazylia i oregano
odrobina chili
świeżo starty parmezan (u mnie Pecorino Romano)

Cukinię myjemy, osuszamy, dzielimy na pół wzdłuż. Łyżką wydrążamy miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy lekko solą.
Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, drobno posiekany czosnek i zioła. Chwilkę razem smażymy.
Dodajemy pomidory, pozostawiamy na wolnym ogniu, aby sos odparował. Doprawiamy słodką papryką i chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Nadzienie nakładamy w cukinie, posypujemy świeżo startym parmezanem.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy, aż cukinie będą miękkie (u mnie to trwało ok. 50 minut - wszystko zależy od piekarnika i grubości cukinii).
Podajemy na ciepło.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;