Imieniny: Tekli, Boguslawa, Linusa

Wydarzenia: Dzień Spadającego Liścia

Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera

Desery

Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną

 fot. Beata Orlik

Wilgotne, mocno czekoladowe i z dodatkiem kaszy gryczanej. Tak, tak, dokładnie, kaszy gryczanej. Ciasto niezwykle przypadło mi do gustu. Moje ciasto różni się nieco od oryginału, bowiem dodałam mniejszą ilość kaszy niż w przepisie, co przełożyło się na jego smak i aromat (ciasto jest delikatniejsze i smak kaszy jest mniej wyczuwalny).
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego"

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

180 g kaszy ugotowanej - troszkę mnniej niż 1 woreczek (w oryginale 180 g kaszy nieugotowanej, którą gotujemy w ok. 400 ml wody ok. 20-25 minut)

5 jajek

160 g cukru trzcinowego

1 opakowanie cukru waniliowego

120 g mąki pszennej

150 g masła

150 g czekolady deserowej

50 g suszonej żurawiny (posiekanej)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

25 g orzechów ziemnych solonych (posiekanych)

 

Polewa

50 ml śmietany kremówki

100 g czekolady deserowej

20 g miękkiego masła

 

Kaszę gryczaną po ugotowaniu mielimy w maszynce lub blendujemy. Keksówkę o wymiarach 30 cm na 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. 

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy kawałki czekolady, całość podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

Jajka ubijamy z cukrami na jasną i puszystą masę, stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem oraz kaszę cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy orzechy i żurawinę.

Masę przelewamy do formy, pieczemy ok. 35-40 minut do suchego patyczka. Studzimy.

Kremówkę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki czekolady mieszamy, aż się roztopią i na koniec dodajemy masło. Ciasto polewamy polewą.

Smacznego!

 

 

 

Źródło:
;