Imieniny: Flory, Emmy, Chryzogona

Wydarzenia: Katarzynki

Wspomnienie świętych męczenników Andrzeja Dung-Lac, prezbitera, i Towarzyszy

Dania

 fot. Beata Orlik

Propozycja dla wszystkich, którzy już nie mają pomysłów na dodatki do kanapek. Ten marynowany w soli oraz koperku łosoś w smaku będzie przypominał nam łososia wędzonego na zimno. Podaje się go również pokrojonego w cienkie plastry, najlepiej na grzance.
Inspiracja - Kwestia smaku

 

Składniki:

ok. 700-800 g filet z łososia ze skórą (u mnie pyszny łosoś z Tesoro del Mar)

ok. 2/3 szklanki grubej soli morskiej

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka kopiasta cukru muscavado

1 łyżka cukru białego

4 łyżki posiekanego świeżego koperku

1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżka brandy (można zastąpić wódką)

 

Łososia myjemy, osuszamy, usuwamy ewentualne ości.

W misce mieszamy sól, cukier, skórkę z cytryny, brandy, koperek i pieprz. Łososia układamy w naczyniu (naczynie powinno być płaskie, abyśmy mogli je owinąć folią, tak, aby folia przywierała do łososia, gdyż na folię jeszcze położymy obciążenie) skórą do dołu, na wierzch nakładamy mieszankę z solą (ważne, żeby była to gruba sól).

Całość owijamy folią aluminiową, tak aby dotykała łososia, a na folię kładziemy coś ciężkiego.

Łososia wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odwijamy, odlewamy płyn, odwracamy skórą do góry i ponownie zawijamy i obciążamy. I kolejne 24 godziny (ja w sumie po 48 godzinach już zajadałam łososia, ale jeśli chcecie możecie go jeszcze przetrzymać 24 godziny wyjmując z naczynia i owijając w folię).

Po tym czasie wyjmujemy, usuwamy nadmiar marynaty i kroimy na cienkie plasterki.

Smacznego!

 

Źródło:
;