Imieniny: Barbary, Krystiana, Jana

Wydarzenia: Dzień Górnika - Barbórka

Dania

Grillowany bakłażan z pastą z fety i orzechów

 fot. Beata Orlik

Bakłażan to moje niedawne odkrycie. Nie jest u nas zbyt popularny, ja jednak staram się go wykorzystywać w kuchni jak najczęściej. Świetnie pasuje do różnego rodzaju zapiekanek, leczo, do nadziewania czy jako przekąska z różnymi pastami. Tę ostatnią chciałabym Wam dzisiaj zaproponować. Połączenie fety i orzechów z zgrillowanym bakłażanem posmakuje każdemu. W zależności od upodobań, można zrobić wersję bardziej lub mniej ostrą. Można dodać orzechy włoskie, a także drobno posiekane migdały.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
1 duży bakłażan lub dwa mniejsze
opakowanie fety
30 g orzechów włoskich podprażonych i posiekanych
1-2 łyżki jogurtu greckiego
słodka papryka
szczypta ostrej papryki
suszona bazylia i oregano
odrobina oliwy z oliwek do skropienia bakłażana


Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na plastry (najlepiej specjalnym urządzeniem do krojenia na plastry).
Plastry solimy, wkładamy do miski, zostawiamy na ok. 30 minut, aby usunąć gorycz.
Po tym czasie bakłażana lekko odciskamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Smażymy go na patelni grillowej.
Fetę rozdrabniamy, dodajemy orzechy, jogurt i przyprawy według uznania. Pasta powinna nie być zbyt rzadka, aby nie wypłynęła.
Na ostudzone plastry bakłażana rozsmarowujemy pastę i zwijamy od węższego końca w rulonik.
Pyszna przekąska gotowa :-)

 

Źródło:
;