Imieniny: Wiktoryna, Helmuta, Eustachego

Wydarzenia: Dzień Metalowca

Dania

Grochówka na wędzonych żeberkach

 fot. Beata Orlik

Jesień to cięższe, bardziej sycące zupy. Ale takie właśnie zupy bardzo lubię. Grochówka ugotowana na niesamowicie aromatycznych żeberkach wędzonych, z dodatkiem dobrej wędzonej kiełbasy i boczku jest fantastyczna. Taki talerz cudownie rozgrzewa i dodaje energii. Zapraszam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

wędzone żeberka

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

ok. 2/3-1 szklanka grochu (groch ok. 4 godz. przed gotowaniem zalewamy wodą i odstawiamy, wtedy szybciej stanie się miękki)

podwędzana kiełabasa/wędzony surowy boczek

2-3 ziemniaki

majeranek, sól, świeżo zmielony pieprz

Na żeberkach gotujemy wywar. Dodajemy przyprawy, marchewkę pokrojoną w plastry, pietruszkę. Gotujemy, aż wywar stanie się aromatyczny. 

Namoczony przez ok. 2-2,5 h groch gotujemy, aż stanie się miękki i lekko się rozpadnie. Uważamy, bo lubi się przypalać, gdy wygotuje się woda :-)

Do bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy groch i przyprawiamy. Na sam koniec dodajemy pokrojony w cienkie plastry boczek i kiełbasę. Chwilkę całość gotujemy. Zupa powinna być dosyć gęsta, jednak ja osobiście nie lubię bardzo zawiesistej:-)

Smacznego!

 

Źródło:
  1. Najsmaczniejsza na świecie jest grochówka od franciszkanów z Niepokalanowa. Bóg zapłać braciom zakonnym za TAKIE cudo smakowe !!!

;