Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Jak Wielkanoc, to i jajka faszerowane. Różne, różniste. Jak powszechnie wiadomo, jajko i pieczarki, połączenie prawie idealne (patrz: sałatka pieczarkowa), dlatego też proponuję takie właśnie faszerowane jajka. Pyszne, jak dla mnie idealne:-) Gorąco polecam!
Źródło "Everyday flavours"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
4 jajka
1/2 pęczka natki pietruszki
2 czubate łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon (można zastąpić inną musztardą, jeśli nie mamy takiej)
sól
pieprz

Cebulę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażamy ją. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dorzucamy do cebuli i podsmażamy tak, aby cała woda z nich odparowała. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przecinamy na pół, wydobywamy żółtka i drobno siekamy.
Do miski wrzucamy podsmażone i ostudzone pieczarki (jeśli potrzeba, odsączamy z nadmiaru wody), żółtka, natkę, musztardę i majonez. Mieszamy, doprawiamy i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Po wyjęciu nakładamy do połówek białek.
Smacznego!

 

Źródło:
;