Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Wielkanoc

Jajka faszerowane w skorupkach

 fot. Beata Orlik

Wersja bardzo ciekawa, bo w skorupkach znajdziemy nadzienie :-) Nadzienie bardzo proste w wykonaniu, bo z jajek, majonezu, jogurtu i szczypiorku. Na wszelkiego rodzaju spotkaniach rodzinnych bardzo często goszczą na stole, a na Wielkanoc tym bardziej będą pięknie wyglądać i smakować.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
5 jajek
1 łyżka majonezu
pęczek szczypiorku
1 łyżka jogurtu greckiego
bułka tarta
jajko lekko roztrzepane
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek


Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy, dzielimy na pół wraz ze skorupką, tak aby nie uszkodzić zbytnio skorupki. Będziemy do niej wkładać nadzienie.
Ze skorupek wyjmujemy delikatnie łyżeczką jajko. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez o jogurt. Całość mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy jeszcze odrobinkę jogurtu lub majonezu.
Masę nakładamy do skorupek, wyrównujemy wierzch i tylko ten wierzch obtaczamy w bułce, jajku i bułce. Smażymy na oliwie z oliwek.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;