Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Klopsy lubię bardzo. Bardzo bardzo. Takie są w sumie uniwersalne. Na obiad, na późną kolację. Ten jest wyjątkowy, bo taki trochę wielkanocny, no bo z jajkiem. Dodatkowo w cieście francuski,. Ja niestety przygotowałam go troszkę inaczej niż przepis wskazywał (bo nie doczytałam i zrobiłam po swojemu), ale przepis przytaczam w oryginale i sugeruję trzymać się przepisu (chociaż pewnie niektórym z Was również przyjdzie pomysł na zmodyfikowanie sposobu pieczenia:-))
Źródło "Moje smaki życia"

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
ok. 500 g filetu z kurczaka
500 g łopatki zmielonej
8 jajek (5 ugotowanych)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 czerstwa bułka
4 gałązki natki pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek
1 opakowanie ciasta francuskiego


Bułkę zalewamy 3 łyżkami wody, aby namokła. Gdy namoknie, odciskamy ją z nadmiaru wody.
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle chwilkę.
Kurczaka mielimy w maszynce do mielenia mięsa o grubych oczkach. Mieszamy z zmielonym mięsem wieprzowym. Do mięs dodajemy cebulę i czosnek, bułkę i 3 surowe jajka. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem (dosyć mocno, aby klops miał wyrazisty smak), dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Masę wkładamy do keksówki o długości ok. 30 cm. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, aby płyn odciekł. Formę studzimy. Wykładamy ciastem francuskim, wkładamy do niej klops, zawijamy, a z resztek robimy ozdobę na wierzch. Ciasto nakłuwamy.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!

 

Źródło:
;