Imieniny: Gerarda, Ruperta, Tomiry

Wydarzenia:

Dwudziesta Piąta Niedziela zwykła

Małopolska

Małopolski Festiwal Smaku czyli kulinarna podróż do czasów PRL-u 

małopolski festiwal smaku fot. Materiały prasowe

Początek tej jesieni zapowiada się smakowicie, a wszystko za sprawą Małopolskiego Festiwalu Smaku.

 

Województwo Małopolskie, które jest organizatorem wydarzenia, już od trzynastu lat zachęca mieszkańców i turystów do kulinarnego podróżowania po naszym regionie. W tym roku będzie to sentymentalna podróż do czasów PRL, czyli niepowtarzalna okazja by przywołać obrazy i smaki dzieciństwa, a tym nieco młodszym przybliżyć klimat czasów młodości ich rodziców i dziadków. W niedzielę, 3 września, w samo południe na rynku w Skawinie, pierwszą z pięciu tegorocznych imprez pod hasłem „Smak Kontrolowany” otworzył marszałek Jacek Krupa. Kulinarne tournee potrwa do 1 października. 

Tęsknota do dawnych smaków stała się inspiracją dla tegorocznej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tej jesieni będzie można nie tylko rozsmakować się w regionalnych produktach, ale przede wszystkim przywołać smaki dzieciństwa i spróbować potraw przygotowywanych według tradycyjnych i domowych metod. Dla miłośników smaku znakomici kucharze przygotują m.in. sałatkę z wędzonym pstrągiem, żur z kiełbasą lisiecką, karpia w migdałach oraz bruschettę z kaszanką i jajem przepiórczym.

“Małopolska to nie tylko wspaniała historia i kultura, ale przede wszystkim ogromne dziedzictwo kulinarne, dlatego cieszę się, że Małopolski Festiwal Smaku wpisał się już na stałe w kalendarz wojewódzkich wydarzeń. Tym razem Małopolanie przeniosą się w przeszłość i zasmakują potraw tworzonych według tradycyjnych receptur naszych babć i mam. To będzie wspaniała kulinarna przygoda oraz doskonała okazja, by skosztować regionalnej kuchni i przypomnieć sobie potrawy z dzieciństwa. Będzie nie tylko smacznie, ale też ciekawie – młodsze pokolenie zobaczy np. jak kiedyś spędzało się wolny czas na podwórku, gdy nie było smartfonów i tabletów” – mówi Jacek Krupa marszałek województwa małopolskiego.

Na kulinarnej mapie tegorocznej 13. edycji festiwalu, tym razem w PRL-owskiej oprawie oprócz Skawiny pojawi się także: Chrzanów (9 września), Tarnów (17 września), Kraków (24 września) oraz Nowy Targ (1 października). W każdym z tych miejsc będzie smacznie i aromatycznie, a wszystko dzięki znakomitym ekspertom kulinarnym, znanym kucharzom i blogerom, którzy swoją pasją inspirują wielu amatorów zafascynowanych kulinarnymi eksperymentami.

Podczas festiwalu specjały według małopolskich przepisów przygotują znani i utalentowani kucharze: Michał Henzel i Rafał Jurkiewicz. Nad całością kulinarnych przygotowań będzie czuwał znakomity kucharz Adam Chrząstowski – ambasador wydarzenia. Natomiast przewodnikiem po regionalnych smakach i tradycyjnych recepturach będzie ekspert kulinarny Jacek Szklarek.

Skawina pierwszym punktem na kulinarnej mapie festiwalu

Skawińska odsłona, podobnie jak pozostałe cztery, przeniesie wszystkich w klimat PRL-owskich czasów. Na uczestników już od samego południa będzie czekać wiele atrakcji m.in.: specjalnie zaprojektowana w stylu retro strefa food trucków, grill serwujący potrawy z regionalnych mięs i wędlin oraz retro-kawiarenka w przyczepie campingowej oferująca pyszne desery oraz lemoniady przygotowane na bazie wód mineralnych z małopolskich źródeł.

Miłośnicy regionalnych smaków będą mogli na festiwalowych stoiskach zaopatrzyć się w pyszne miody, tradycyjne wędliny, chrupiące pieczywo, świeżo tłoczone soki i wiele innych rarytasów, z których słynie nasz region.

Podczas festiwalowych dni nie zabraknie także atrakcji dla tych bardziej aktywnych, którzy nadmiar swojej energii będę mogli zamienić w pyszny i zdrowy koktajl stworzony przy pomocy blenderbike’a. W specjalnie przygotowanej strefie zabaw najmłodsi uczestnicy poznają gry, w które bawili się ich rodzice, m.in. zagrają w klasy, w gumę, zakręcą hula-hop, porysują po szkolnej, kredowej tablicy i obejrzą kultowe polskie kreskówki. A wszystkie emocje i wrażenia zostaną uwiecznione na zdjęciach z fotobudki.

Na festiwalu przewidziano również rodzinne karaoke oraz liczne konkursy i quizy z atrakcyjnymi nagrodami. Dla wszystkich szukających relaksu i wytchnienia będzie przygotowana strefa wypoczynkowa z hamakami, leżakami i huśtawkami. Wieczorem na dużym ekranie kina letniego zaplanowano pokaz kultowej, polskiej komedii „Rejs” Marka Piwowskiego. W pozostałych miastach będzie można zobaczyć także inne produkcje sprzed lat m.in.: „Poszukiwany, poszukiwana” czy „Miś”.

Koneserzy i amatorzy kuchennych wariacji będą mogli osobiście poznać znanych im z wirtualnego świata kulinarnych blogerów. Na festiwalu spotkamy m.in.: autorkę bloga „Ostra na słodko”, znaną z polskiej edycji Master Chefa Sylwię Ładygę oraz dziennikarza – „Krakowskiego Makaroniarza” Bartka Kieżuna. To właśnie oni zadbają o świetną zabawę uczestników, angażując ich w zawody, konkursy kulinarne i pokazy gotowania.

Jedno jest pewne: będzie sentymentalnie, pysznie i do syta!

Partnerem wydarzenia jest Bukovina Resort, a patronat medialny nad wydarzeniem objął magazyn KUKBUK oraz Gazeta Krakowska.

Oceń treść:
Źródło:
;