Imieniny: Flory, Emmy, Chryzogona

Wydarzenia: Katarzynki

Wspomnienie świętych męczenników Andrzeja Dung-Lac, prezbitera, i Towarzyszy

Dania

Okoń morski z pomidorkami koktajlowymi

 fot. Beata Orlik

Genialne połączenie pysznej, delikatnej ryby i pomidorków koktajlowych. Danie przygotowuje się bardzo szybko, a jednocześnie pięknie się prezentuje na stole.
Źródło - Donna Hay "Modern classisc Book 1"

 

Składniki:

ok. 300 g pomidorków koktajlowych

1 łyżka skórki otartej z cytryny

8 ząbków czosnku

1 1/2 łyżki kaparów

1/3 szklanki oliwy z oliwek

4 filety okonia morskiego

sok z cytryny

sól morska i pieprz

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umieszczamy w naczyniu do pieczenia pomidorki, skórkę z cytryny, czosnek (w osłonkach) i kapary. Skrapiamy połową oliwy i pieczemy ok. 20 minut.

Następnie, dodajemy okonia morskiego i skrapiamy go pozostałą oliwą. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.

Po wyjęciu skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.

 

 

Źródło:
;