Imieniny: Boguslawy, Apoloniusza

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków

Dania

 fot. Beata Orlik

Tak czasami wygląda moje śniadanie, puszysty omlet biszkoptowy z karmelizowanymi bananami. Świetnie sprawdzi się na weekendowe leniwe śniadanie. Można podać go tylko z samym cukrem pudrem. Będzie smakował pysznie:)

 

 

 

Składniki:
2 jajka (osobno białka i żółtka)
2 łyżki mąki
szczypta soli
łyżeczka masła

Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W osobnej miseczce przez ok. 1 min. ucieramy żółtka. Następnie delikatnie dodajemy żółtka do białek i mieszamy, dodajemy mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

Na patelni rozgrzewamy masło, powinno pokryć cała patelnię,  nadmiar usuwamy. Wykładamy łyżką masę i smażymy ok. 3 minut. Przewracamy. Ja podzieliłam omlet na pół, wtedy łatwiej było mi go przewrócić. Smażymy jeszcze chwilkę. Wyjmujemy na talerz.

 

Źródło:
;