Imieniny: Flory, Emmy, Chryzogona

Wydarzenia: Katarzynki

Wspomnienie świętych męczenników Andrzeja Dung-Lac, prezbitera, i Towarzyszy

Na karnawał

 fot. Beata Orlik

Absolutnie mój faworyt. Pyszne, aromatyczne i chrupiące. Niezwykle proste w przygotowaniu, świetnie nadają się na obiad czy też jako przekąska na spotkania. Można podawać na ciepło i na zimno. Doskonałym dodatkiem będzie cytrynowe aioli, czyli sos majonezowy z sokiem z cytryny, który doda wyrazu całości. Przepis możecie również znaleźć na portalu. Myślę, że nawet pociechom posmakują, które co do zasady raczej ryby nie lubią :-)
Źródło "KUKUBUK"

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 500 g ugotowanej ryby np. dorsza
40 g namoczonych i posiekanych grzybów
50 g mascarpone
2 łyżeczki chrzanu
1 jajko
15 g bułki tartej (jeśli masa będzie za rzadka, można dodać więcej)
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
bułka tarta i jajko do obtaczania
olej do smażenia (u mnie z ryżu)


Ugotowaną rybę studzimy, osuszamy i pozbawiamy ości. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki (chrzan, mascarpone, grzyby, bułkę tartą, jajko, pietruszkę), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy, masa powinna być zwarta.
Na głęboki talerz wybijamy jajko, roztrzepujemy, a na inny wysypujemy bułkę tartą.
Z farszu formujemy paluchy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy, aż będą rumiane.
Smacznego!

 

Źródło:
;