Imieniny: Tekli, Boguslawa, Linusa

Wydarzenia: Dzień Spadającego Liścia

Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera

Dania

Pieczone pierogi z porem, ziemniakami i miodem

 fot. Beata Orlik

Fantastyczna przekąska na spotkania ze znajomymi. Właśnie taką niedawno przygotowałam i wszystkim bardzo smakowały. Pierożki mają ciekawy smak, a to za sprawą połączenia cebuli, ziemniaków, pora i ... miodu. Ciasto drożdżowe otula nadzienie, które rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Gorąco polecam!

 

Składniki:

Ciasto

1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

1 szklanka mleka

1 łyżka cukru

500 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

szczypta soli

100 g masła

Drożdże mieszamy z przesianą mąką, cukrem i ciepłym mlekiem, pieprzem. Dodajemy jajka, śmietanę i sól. Ciasto zagniatamy, aż będzie jednolite i gładkie i będzie odchodziło od brzegów miski. Na sam koniec dodajemy stopione masło i zagiatamy, aż składniki się połączą.

Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości (ciasto lekko naoliwiamy).

Po tym czasie, uderzamy ciasto pięścią i wkładamy na 15 minut do lodówki.

 

Farsz

700 g ziemniaków

4 ząbki czosnku

1 cebula

2 średniej wielkości pory (biała część)

1 i 1/2 łyżki masła

listki z 3 gałązek tymianku

3 łyżki miodu

1 i 1/2 łyżki musztardy Dijon

pieprz czarny

200 g twardego żółtego sera

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany

mleko plus 1 jajko do posmarowania pierożków

 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, lecz tak, aby nie były za miękkie. Powinny dać się ładnie pokroić w niewielką kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobo cebulę, czosnek oraz pora posiekanego na półtalarki. Następnie dodajemy tymianek, miód i całość smażymy na średnim ogniu, aż warzywa się skarmelizują. Studzimy, mieszamy z ziemniakami. Na sam koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, wbijamy jajko, a jeśli farsz nie będzie się zbyt kleił, dodajmy łyżkę śmietany.

 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wycinamy kółeczka, lekko je rozpłaszczamy i nakładamy farsz. Sklejamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy czarnym lub białym sezamem.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut, aż będą rumiane.

Smacznego!

 

Źródło:
;