Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Świetny na obiad w formie plastrów czy też mniejszych i cieńszych plasterków jako domowa wędlina. Ten jest troszkę inny, bo zapieczony w białym boczku, przez co jest bardziej wilgotny. Chętni mogą nadziać schab kiełbasą przez co będzie się pięknie prezentować. Polecam na zbliżające się święta :-)

Składniki:

ok. 1 kg schabu

płat białego boczku długości schabu (boczek nie może być zbyt cienki, gdyż musimy go przekroić, tak aby powstały dwa płaty, którymi okryjemy schab, jednak nie do końca rozcinając)

5 ząbków czosnku

5 liści laurowych

słodka i ostra papryka

sól, pieprz

4 ziela angielskie

oliwa z oliwek

Schab myjemy, nacieramy przyprawami oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na schab nakładamy przecięty boczek biały i związujemy całość razem grubą nicią. Boczek również nacieramy przyprawami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu schabu układamy kilka liści laurowych, resztę w naczyniu razem z ząbkami czosnku, zielem angielskim. Na dno wlewamy wodę (w zależności od naczynia, tyle, aby sięgała mniej więcej do 1/8 schabu).

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 1,5  godziny co jakiś czas podlewając schab sokiem, który powtanie w trakcie pieczenia.

Smacznego!

 

Oceń treść:
Źródło:
;