Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Dwudziesta Dziewiąta Niedziela zwykła

Dania

Polędwica wieprzowa nadziewana suszonymi pomidorami i mozarellą

 fot. Beata Orlik

Szybka propozycja na obiad, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze pięknie się prezentuje.

 

Składniki:

1 polędwica wieprzowa (ok. 500 g)

ok. 7 kawałków suszonych pomidorów w oliwie

pół kulki mozarelli

sól, pieprz

zioła prowansalskie

odrobina oliwy z oliwek 

wykałaczki

 

Polędwicę nacinamy wzdłuż, tak aby wyszedł z niej płat (nie rozcinamy do końca). Tak przygotowaną polędwicę rozklepujemy tłuczkiem do mięsa, aby można było ją ładnie potem zawinąć w roladkę (ok. 0,5 cm).

Polędwicę oprószamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na środku pomidory oraz pokrojoną w mniejsze kawałki mozarellę i zawijamy w roladę dosyć ściśle. Spinamy ją wykałaczkami. 

Roladę obsmażamy z każdej strony na oliwie, aby ładnie się zarumieniła. Następnie wykładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 

Wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki. 

Smacznego!

 

Źródło:
;