Imieniny: Czeslawa, Agnieszki, Mariana

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy

Dania

 fot. Beata Orlik

Skąd się wzięła ta nazwa nie mam pojęcia, ale jedno wiem - jest pyszna. Dla mnie potrawa trochę świąteczna, jednak z chęcią robię także w ciągu roku. Najlepszy efekt osiągam właśnie z dorszem, gdyż jego mięso jest najbardziej zwarte. Tym razem przygotowałam rybę po grecku z pyszną polędwicą z dorsza. Efekt jest naprawdę bardzo pyszny :-)

 

Składniki:

ok. 300 g polędwicy z dorsza, można zastąpić filetem z dorsza

4 średniej wielkości marchewki

1 pietruszka

1 średniej wielkości seler lub pół większego

1 cebula

2-3 ziarenka ziela angielskiego

mały koncentrat pomidorowy

łyżeczka cukru

3 liście laurowe

sól, świeżo zmielony pieprz

ostra papryka

mąka do obtoczenia ryby

olej do smażenia

 

Dorsza kroimy na mniejsze kawałeczki, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy, aż będzie miał złoty kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki. Dusimy na wolnym ogniu (podlewając odrobiną wody, gdy będzie taka potrzeba), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. Warzywa powinny być leciutko twarde - nie mogą się rozgotować. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Do głębszego naczynia nakładamy warstwę warzyw, na to kawałeczki ryby i tak na przemian do skończenia składników.

Odstawiamy tak przygotowaną rybę po grecku, aby smaki sobą przeszły. Najlepiej jeść następnego dnia.

Smacznego :-)

 

Źródło:
;