Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Dwudziesta Dziewiąta Niedziela zwykła

Dania

Sałatka z brokułem, jajkami i pomidorami

 fot. Beata Orlik

To moja pierwsza prawdziwa przygoda z tym warzywem. Piszę prawdziwa, bo owszem, jadłam, gdy ktoś mi przygotował, ale sama nigdy nie spróbowałam czegokolwiek z niego wyczarować. Samo przygotowanie brokułu nie jest trudne (nie biorąc pod uwagę milionów różnych sposobów na jego gotowanie:-)). Pierwsze co robimy, to pozbawiamy go liści i twardej części łodygi. Następnie myjemy pod zimną wodą i dzielimy na różyczki. W garnku przygotowujemy wodę z solą (na 1 l wody 1 łyżeczka soli) i gotujemy (i tak też zrobiłam). Z tego co wyczytałam, aby brokuł zachował swój piękny kolor, można także dodać do wody łyżeczkę cukru i kilka łyżek soku z cytryny, niektórzy dodają odrobinę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Żadnego z tych sposobów nie próbowałam, ale gdy przetestuję, dam znać. Różyczki wkładamy główką do góry, nie muszą być całkowicie przykryte wodą. Gotujemy (ja pod przykryciem, są głosy, że powinno się bez przykrycia) ok. 4 - 7 minut. Brokuł powinien być chrupiący. Wtedy będzie smakował najlepiej.

Składniki:

1 brokuł ugotowany w osolonej wodze al dente
6 jajek na twardo pokrojonych w ósemki
4 pomidory pokrojone w szesnastki (bez skóry)
jogurt grecki (mały kubeczek)
3 łyżki majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz
3-4 ząbki czosnku
Wszystkie składniki układamy w misce, najlepiej na przemian, różyczka brokułu, kawałek jajka i pomidor. I tak na zamianę, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane (można układać jedna warstwa na drugiej).
Następnie przygotowujemy sos - mieszamy jogurt z majonezem, przyprawami (sos powinien być dosyć ostry) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa zalewamy sosem, tak aby jak najpełniej je zakrył i całość wkładamy do lodówki, aby składniki "przeszły" sobą. Sałatka smakuje właśnie najlepiej następnego dnia.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;