Imieniny: Flory, Emmy, Chryzogona

Wydarzenia: Katarzynki

Wspomnienie świętych męczenników Andrzeja Dung-Lac, prezbitera, i Towarzyszy

Dania

 fot. Beata Orlik

Pomysł na taką sałatkę zaczerpnęłam z "Kwestii Smaku", która przyszła mi z pomocą na wykorzystanie ziemniaków w inny sposób, niż to zazwyczaj robię. Ziemniaki świetnie komponują się z cebulką i podsmażonym boczkiem. Suszone pomidory zwieńczają całość. Do tego wszystkiego przygotowałam lekko ostry dressing z majonezu, jogurtu greckiego i musztardy.

 

Składniki:

4 - 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków

ok. 150 g wędzonego surowego boczku

1 cebula

4 - 5 suszonych pomidorów

świeży tymianek, bazylia

ok. 2 łyżki świeżo startego Grana Padano

 

Dressing

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogrtu greckiego

1 łyżeczka muszatardy francuskiej

1 łyżeczka musztardy dijon

świeżo zmielony pieprz, odrobina soli

 

Ziemniaki studzimy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Pomidory kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do ziemniaków.

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do niego pokrojoną cebulkę. Całość podsmażamy. Studzimy. Dodajemy do ziemniaków razem ze startym parmezanem.

Przygotowujemy dressing.

Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy.

Przybieramy świeżym tymiankiem i bazylią.

 

Źródło:
;