Imieniny: Flory, Emmy, Chryzogona

Wydarzenia: Katarzynki

Wspomnienie świętych męczenników Andrzeja Dung-Lac, prezbitera, i Towarzyszy

Na karnawał

 fot. Beata Orlik

Tym razem szwedzki sepcjał karnawałowy. Mięciutkie bułeczki wypełnione marcepanem i bitą śmietaną, całość oprószona cukrem pudrem. Pyyyyyyszne :-) Wbrew pozorom nie są bardzo pracochłonne. Efekt jest naprawdę bardzo, ale to bardzo zadowalający :-)
Źródło - ciasto Scandilicious Signe Johansen, nadzienie - Scandinavian Baking Trine Hahnemann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (na ok. 14 bułeczek):

Ciasto

25 g świeżych drożdży

375 ml ciepłego mleka

50 g roztopionego masła

500 g mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczki soli

1 jajko lekko roztrzepane plus 1 jajko do posmarowania

 

Drożdże mieszamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczone mleko i mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i dodajemy do mieszanki mleka z drożdżami wraz z jadnym jajkiem. Całość zagniatamy chwilkę. Ciasto przenosimy na omączony blat i zagniatamy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1 i 1/2 godziny, aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, uderzamy pięścią raz lub dwa, ciasto zmniejszy objętość. Ciasto albo dzielimy na 14 części i formujemy z nich bułeczki albo ciasto lekko rozciągamy palcami i wycinamy szklanką bułeczki. Bułeczki odkładamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut, powinny podwoić objętość.

Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 20-25 minut. Bułeczki studzimy, a potem przecinamy na pół.

Palcami wydrążamy z dolnej części miąższ, tak aby powstało wgłębienie, które nadziejemy marcepanem.

 

Nadzienie

ok. 150 g marcepanu

6 łyżek śmietany kremówki 30%

wydrążony miąższ bułeczek

ok. 200 ml kremówki 30% lub 36% mocno schłodzonej plus odrobina cukru pudru

 

W miseczce łączymy miąższ bułeczek (możemy nie dawać całego) ze startym na tarce o małych oczkach marcepan oraz kremówkę (6 łyżek). Masa powinna być jednolita i w miarę gładka. Masę wkładamy do wgłębień.

W osobnej misce ubijemy kremówkę z odrobiną cukru pudru (ok. 1 łyżeczka).

Na bułeczkę wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy drugą częścią bułeczki i oprószamy cukrem pudrem. Najlepsze tego samego dnia.

Smacznego!

 

Źródło:
;