Imieniny: Blazeja, Saturnina

Wydarzenia: Święto Straży Ochrony Kolei

Desery

Sernik czekoladowy z wiśniami

 fot. Beata Orlik

Wiśnie to bardzo wdzięczny dodatek do ciast. Szczególnie do serników, które jak już wiecie uwielbiam. Ten serniczek to połączenie wszystkiego, co dobre. Wiśni, sera i czekoladowego ciasta. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu, a rezultat - wyśmienity. Przy robieniu serników pamiętajmy jednak o kilku zasadach. Przede wszystkim starajmy się używać jak najlepszego sera (w ostateczności takiego z wiaderka, nie będę ukrywać, też takiego czasami używam, jednak zmielony w domu twaróg jest najlepszy). Dobre jajka to również ważny element. Staram się wykorzystywać jak najlepsze, a jeśli mogę, to takie wiejskie "prosto od kury":-) Wszystkie te składniki (jak również i inne, które są nam potrzebne) powinny być w temperaturze pokojowej. Masy serowej nie poddajemy zbyt długiemu miksowaniu, lecz tylko do połączenia składników. No i teraz pieczenie. Starajmy się być cierpliwi:-) Nie uchylamy drzwiczek w trakcie pieczenia, a po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aby ostudził się.

Składniki:
Kruszonka
ok. 350 g mąki
200 g masła
3 łyżki kakao
150 g cukru

Wszystkie składniki rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Jeśli będzie zbyt mokra, dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Blachę o wymiarach 25 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy równomiernie 2/3 kruszonki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy.


Masa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
125 g mascarpone
4 jajka
2 torebki budyniu waniliowego z cukrem
140 g cukru
500 g wiśni


Jajka ucieramy na jasną i białą masę z cukrem. Następnie dodajemy partiami sery, po dodaniu każdego chwilkę miksując, lecz nie za długo, tylko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczony spód, na wierzch wykładamy umyte, wysuszone i wydrylowane wiśnie otwarciem do góry. Posypujemy resztą kruszonki.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.
Smacznego!

Przepis - Moje Gotowanie z moimi modyfikacjami

 

Źródło:
  1. Sernik stał się moim przepisem nr 1 robię go na każdą okazję, nikomu się jeszcze nie znudził. Dla nas jak to mówią "niebo w gębie"

;