Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Chyba jeden z lepszych serników, sernik kajmakowy. Pomimo, że z kajmakiem, nie jest bardzo słodki. A wierzch z uprażonych migdałów jest po prostu cudowny. Będzie cudownie komponować się na świątecznym stole wśród innych potraw. W końcu na święta wielkanocne na stole powinno pojawić się coś wyjątkowego, a ten sernik taki właśnie jest.

 

Składniki:

Spód

210 g ciastek owsianych

40 g rozpuszczonego masła

Ciasteczka rozdrabniamy, dodajemy masło, mieszamy. Wykładamy ciastkami spód do formy o średnicy ok. 21 cm. Uklepujemy.

 

Masa serowa (wzystkie składniki w temp. pokojowej)

700 g sera trzykrotnie zmielonego

4 jajka

7 łyżek cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/4 śmietany kremówki 30%

130 g masy kajmakowej

Ser ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, kremówkę i mąkę. Ucieramy. Następnie dodajemy masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia składników (ja miksowałam nawet ciut krócej, tak że w masie miałam małe kawałeczki kajmaku).

Masę wylewamy na spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy w tej temperaturze 10 minut. Następnie zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy, uchylamy drzwiczk i zostawiamy na całą noc.

Wierzch

150 g masy kajmakowej

1 łyżeczka masła

50 g uprażonych płatków migdałów

Masę kajmakową podgrzewamy z masłem. Ostudzony sernik polewamy masą kajmakową i dekorujemy płatkami migdałów.

Smacznego!

 

Źródło:
;