Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Wspomnienie św. Ignacego Antiocheńskiego, biskupa i męczennika

Boże Narodzenie

Śledzie z papryką, cebulką i ogórkiem kiszonym w oleju

 fot. Beata Orlik

Przepis mojej Mamy. Autorski i bardzo smaczny. Zresztą, kto by nie lubił śledzi :-) Ja uwielbiam pod każdą postacią, po kaszubsku, z cebulką, z sosie koperkowym... Poza tym, śledzie są bardzo zdrowe, dlatego też im więcej się ich je, tym lepiej :-) Tego śledzia można podawać na dwa sposoby, albo wszystkie składniki wymieszać ze sobą, albo układać je warstwami, co będzie bardzo ładnie wyglądało na świątecznym stole.

Składniki:

5 filetów śledziowych matias
1 papryka czerwona
2-3 ogórki kiszone
2 cebule
olej
4 liście laurowe (rozkruszone)
5 ziarenek pieprzu
4 ziela angielskie


Śledzie namaczamy w wodzie ok. 1-1,5 godz. (do wody należy dodać odrobinę octu). Po tym czasie wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich liść laurowy, ziele i pieprz. Skrapiamy sokiem z cytryny i odrobiną octu. Odstawiamy do chłodnego miejsca na ok. 1 godzinę.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę i ogórki.
Śledzie odsączamy z nadmiaru wody i układamy warstwami w misce na przemian z warzywami. Warstwę śledzi oprószamy za każdym razem pieprzem. Całość zalewamy od góry olejem.
Smacznego!

Oceń treść:
Źródło:
;