Imieniny: Tekli, Boguslawa, Linusa

Wydarzenia: Dzień Spadającego Liścia

Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera

Dania

 fot. Beata Orlik

Już jakiś czas temu robiłam kurczaka w podobny sposób, a więc do solanki, a potem smażyłam go. Wyszedł pyszny, kruchy i wilgotny. W podobny sposób przygotowałam pysznego suma afrykańskiego, który zachwycił mnie swoim smakiem. Ryba po kąpieli w solance i ostrej papryce smażona jest na głębokim tłuszczu, co może niektórym z Was średnio się spodobać, ale od czasu do czasu taką rybę w towarzystwie domowych frytek warto zjeść :-)

 

Składniki:

Solanka

3 łyżki grubej soli morskiej

3 łyżki ostrego sosu chili (ja wykorzystałam ostrą pastę węgierską)

8 szklanek wody

 

Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, sos/pastę i mieszamy, aż sól się rozpuści. Studzimy. Do tak przygotowanej solanki wkładamy rybę, całość umieszczamy w lodówce na 3 godziny.

 

Panierka

ok. 500-700 g suma afrykańskiego 

3/4 łyżeczki soli

1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka czosnku w proszku

1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

ok. 3 szklanki oleju rzepakowego

 

Sól, mąki i przyprawy mieszamy.

Rybę wyjmujemy z lodówki, z solanki, osuszamy, układamy na desce i pozwalamy jej nabrać temperatury pokojowej (jeśli będzie zimna, będzie mocno nasiąkała olejem).

W frytownicy (lub głębokim garnku) umieszczamy olej i nagrzewamy go.

Rybę pociętą na mniejsze kawałki obtaczamy w panierce i smażymy do momentu, aż będzie rumiana i chrupiąca (ok. 8-10 minut - w zależności od wielkości kawałków i ich grubości).

Rybę po wyjęciu przekładamy na ręcznik papierowy, aby ociekła z tłuszczu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

Źródło:
;