Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Cudowna babka! Delikatna, puszysta, mięciutka z drobinkami wanilii. Do tego lukier i maliny, które po prostu uwielbiam. Polecam zdecydowanie tym, którzy jeszcze za bardzo nie wiedzą co upiec i do tego nie mają za dużo czasu, bo babkę robi się błyskawicznie i gwarantuję, że będzie Wam bardzo smakować.
Źródło "Kwestia smaku" z moimi modyfikacjami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (w temperaturze pokojowej):
4 jajka
200 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier
szklanka cukru pudru
3-4 łyżki mleka
maliny

Jajka ucieramy z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę (ok. 10 minut) wraz z ziarenkami wanilii. Następnie, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Do rozpuszczonego masła dodajemy sok z cytryny.
Do ubitych jajek dodajemy mąki i chwilkę na niskich obrotach miksujemy. Następnie dodajemy cienkim strumyczkiem masło (letnie) i miksujemy również chwilkę, do połączenia na niskich obrotach.
Formę z kominem smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą.
Masę wlewamy do formy (2/3 wysokości) i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie na ok. 10 minut, wyjmujemy, studzimy na kratce. Gdy ostygnie dekorujemy lukrem (cukier puder rozcieramy z mlekiem) oraz rozdrobnionymi malinami.
Smacznego!

 

Źródło:
;