Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Desery

Tarta marcepanowa z malinami

 fot. Beata Orlik

Prosta, pyszna tarta. Przez długi czas omijałam ten przepis, jednak w końcu trzeba było wykorzystać zalegający w kuchni marcepan. Tarta wyszła absolutnie pyszna! Zakochają się w niej wszyscy fani marcepanu. Słodycz tarty przełamują maliny, nadając jej lekkiej kwasowości. Gorąco polecam!
Źródło - "Scandlilicious. Baking" Signe Johansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto 

200 g mąki

100 g masła 

50 g cukru pudru

1 średnie jajko

Wszystkie składniki zagniatamy, tak aby powstało gładkie i jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, na cieście układamy papier do pieczenia, obciążamy go fasolą/grochem/specjalnymi kulkami i pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie studzimy.

Nadzienie

340 g marcepanu

100 g miękkiego masła

100 g mąki pszennej

5 łyżek cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

4 średnie jajka

mrożone maliny

Wszystkie składniki oprócz malin wkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie gładka i jednolita masa. Wylewamy ją na ostudzony spód, na wierzch układamy maliny, delikatnie je wciskając w masę. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż masa urośnie i będzie złocista.

Smacznego!

 

Źródło:
;