Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Dwudziesta Dziewiąta Niedziela zwykła

Dania

Tarta z mozarellą i pomidorami

 fot. Beata Orlik

Kocham pomidory. Szczególnie latem, kiedy czuję, że są pełne słońca, soczyste, wręcz słodkie. Dlatego też latem staram się wykorzystywać ich jak najwięcej, bo są po prostu pyszne. Potem całą zimę czekam na nie z utęsknieniem. Przepis na tartę, który poniżej przedstawiam jest niezwykle prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w ciasto francuskie (przyjdzie czas, to i weźmiemy się za samodzielne zrobienie ciasta francuskiego:-)), pomidory, mozarellę i świeże zioła. I tyle. Aromatyczne danie i niesamowicie letnie. Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia prosto z targu"

 

 

 

 

 

Składniki:

2-3 pomidory pozbawione gniazd nasiennych
sól morska
drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżka rozpuszczonego masła
ciasto francuskie (20 cm na 25 cm)
90 g mozarelli
30 g parmezanu (u mnie Pecornio)
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
oliwa z oliwek do skropienia

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pomidory kroimy na plasterki, pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru wody. W misce łączymy masło i czosnek.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto francuskie. Smarujemy je masłem z czosnkiem i oprószamy solą morską pozostawiając ok. 0,5 cm od brzegów. Ciasto posypujemy mozarellą (ja ją po prostu rwałam palcami) i 2 łyżkami parmezanu. Na wierzchu układamy pomidory, posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Podajemy posypane bazylią i skropione oliwą z oliwek.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;