Imieniny: Anatola, Sedzimira, Rafala

Wydarzenia: Dzień Ochrony Praw Dziecka

Wspomnienie św. Rafała Kalinowskiego, prezbitera

Desery

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym

 fot. Beata Orlik

Może i wygląda bardzo niepozornie, ale smakuje niebiańsko. Genialne połączenie rabarbaru i truskawek, bardzo proste, ale niezwykle smaczne, wręcz rozpływające się w ustach. Kolejna propozycja bez długiego siedzenia przy piekarniku. Wystarczy tylko zrobić spód, a reszta w sumie zrobi się sama.
Inspiracja - Kuchnia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (forma o średnicy 24 cm):

Spód

2 szklanki pokruszonych herbatników

6 łyżek roztopionego masła

Składniki łączymy, wykładamy nimi formę mocno dociskając (jeśli będzie potrzeba, można dodać jeszcze odrobinę masła).

Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Mus

500 g rabarbaru

1/4 szklanki wody

2/3 szklanki cukru

2 szklanki obranych i pokrojonych truskawek, następnie rozgniecionych widelcem

200 g śmietany kremówki (u mnie 30%)

20 g żelatyny

Rabarbar zalewamy w garnku 1/4 szklaki wody, dodajemy cukier i dusimy ok. 10 minut, aż będzie miękki. Następnie miksujemy, aż powstanie gładka i jednolita masa.

Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy, aż masa będzie jednolita. Do musu rabarbarowego dodajemy truskawki, mieszamy, a następnie dodajemy strumyczkiem lekko ostudzoną żelatynę cały czas mieszając.

Masę odstawiamy, aż zacznie lekko gęstnieć. Wtedy też ubijamy kremówkę na sztywno i dodajemy do tężejącej masy delikatnie mieszając.

Masę wylewamy na ostudzony spód i wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężało.

Smacznego:-)

 

Źródło:
;