Imieniny: Anieli, Sykstusa, Jana

Wydarzenia: Dzień Żelków

Na karnawał

 fot. Beata Orlik

Małe, pyszne, puszyste, lekko pączkowe boliwijskie karnawałowe smakołyki. Robi się je naprawdę bardzo szybko, gdyż wszystkie prace łącznie ze smażeniem to... 20 minut! Zdążycie jeszcze na jutro zamiast (lub obok) pączków.
Gorąco polecam!
Źródło - Gotuję, bo lubię

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 szklanki mąki (po 250 ml)

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 jajka

3 łyżki stopionego masła

125 ml mleka

olej do smażenia (u mnie kokosowy)

 

Mąkę łączymy w misce z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.

Na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm. Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 4 cm, a te następnie pod kątem, tak aby powstały romby.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy Tawa Tawas dosłownie chwilkę, aż będę rumiane. Wyjmujemy, wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie oprószamy cukrem pudrem.

Zdecydowanie najlepsze są na ciepło, ale i na drugi dzień smakują równie pysznie :-)

 

 

Źródło:
;