Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Dwudziesta Dziewiąta Niedziela zwykła

Dania

Ziemniaki zapiekane w śmietanie

 fot. Beata Orlik

Młode ziemniaczki, koperek, cebulka, maślanka. Czy trzeba czegoś więcej? Zdecydowanie nie. Pomysł zaczerpnęłam z książki "Mała Paryska Kuchnia" Rachel Khoo, której przepisy, również będę Wam co jakiś czas prezentować. Zainteresowanych odsyłam do programów tej Pani, w których w swojej maleńkiej kuchni robi prawdziwe pyszności. Te zapiekane ziemniaczki można podawać jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka soli
szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
kubeczek (200g) śmietany kremówki (30%)
mleko - tyle samo co śmietany (odmierzyłam w pustym kubeczku)
3 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
1 łyżka miękkiego masła
koperek


Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plastry ok. 3 mm. W garnku mieszamy mleko, kremówkę, sól, musztardę i gałkę. Do płynnych składników wkładamy ziemniaki i gotujemy ok. 10 minut.
W międzyczasie naczynie żaroodporne nacieramy przeciętym na pół ząbkiem czosnku, a potem masłem.
Ziemniaki wykładamy do naczynia, zalewamy pozostałym płynem, na wierzch układamy posiekaną na talarki dymkę i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Ziemniaczki będą gotowe po ok. 30-40 minutach, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki i będą rumiane.
Podajemy ciepłe, posypane koperkiem.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;