Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Dwudziesta Dziewiąta Niedziela zwykła

Dania

 fot. Beata Orlik

Zupa idealna na chłodne jesienne wieczory. Pomimo, że z czosnku i cebuli, jest delikatna z równie delikatnym posmakiem czosnku. Pieczony czosnek, który dodajamy do zupy staje się wręcz słodki, gdyż w trakcie pieczenia wydobywa właśnie swoją naturalną słodycz. Ci, którzy nie lubią czosnku powinni spróbować tej zupy, po to, by może jednak się do niego przekonać.
Źródło - Smitten Kitechen

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

26 ząbków czosnku w łupinkach

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

2 i 1/4 szklanki posiekanej na talarki cebuli

1 i 1/2 łyżki świeżego tymianku

18 ząbków czosnku obranych

3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

1/2 szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)

parmezan do podania

 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blachę do pieczenia wylewamy oliwę i układamy wszystkie ząbki czosnku w łupinkach, solimy, dodajemy pieprz. Przykrywamy blachę folią do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut, aż będą brązowe i miękkie. Po tym czasie chłodzimy i palcami wyjmujemy miąższ. Przekładamy go do małej miseczki.

Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cebulę, posiekany tymianek, podsmażamy ok. 6 minut. Dodajemy pieczony czosnek, surowy obrany czosnek i podsmażamy ok. 3 minut. Dodajemy bulion, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, a potem blendujemy całość. Przyprawiamy solą i pieprzem. W tym miejscu można dodać śmietankę, ja jednak nie dodawałam już śmietanki, ale jeśli kto ma ochotę, może ją dodać. Po dodaniu śmietanki, gotujemy.

Zupę podajemy ze świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

 

Źródło:
;