Imieniny: Wiktora, Marity, Ignacego

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Dwudziesta Dziewiąta Niedziela zwykła

Dania

 fot. Beata Orlik

Jako dziecku zupa kojarzyła mi się z czymś niedobrym. Ile moja Mama miała ze mną przygód, aby wmusić we mnie kilka łyżek zupy. Teraz jest odwrotnie. Uwielbiam zupy, niestety nie mam za bardzo czasu, aby robić je w miarę regularnie... Ale jeśli już robię, to mój wybór bardzo często pada na kalafiorową. Prosta, ale pyszna. Z chrupiącym kalafiorem, posypana koperkiem. Gorąco polecam, szczególnie teraz, kiedy kalafiory dostaniemy bez problemu na targu czy w warzywniakach.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 1-1,5 l bulionu drobiowego

1 średniej wielkości kalafior

1 marchewka

2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę

1 płaska łyżka mąki

1 łyżka śmietany 18% w temperaturze pokojowej

świeży koperek

Do przygotowanego wcześniej bulionu (ja przygotowuję np. na skrzydełkach z kurczaka lub udku z dodatkiem gałązki selera naciowego, pora, opieczonej nad palnikiem cebuli, natki pietruszki oraz marchewki) dodajemy marchewkę (jeśli w bulione jej nie było) pokrojoną w talarki oraz kalafiora, umytego oraz podzielonego na różyczki. Całość gotujemy chwilkę, aż staną się lekko miękkie. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i całość gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Zupę odstawiamy na chwilkę z ognia. W tym czasie mieszamy w kubeczku śmietanę z mąką i dodajemy odrobinę wywaru. Całość wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

Zupę podajemy ze świeżym koperkiem.

Smacznego:-)

 

Źródło:
;