Imieniny: Boguslawy, Apoloniusza

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Zupa migdałowa to dla mnie zupełna nowość. Tak naprawdę, do momentu przygotowania listy dań, które miałam przyjemność dla Was przygotować, nie wiedziałam o jej istnieniu. Zupa migdałowa to podobnie jak poprzednie dania, zupa kresowa. Pojawiała się najczęściej w bogatych domach. Zupa to połączenie migdałów, mleka, cynamonu i miodu. Bardzo ciekawe połączenie i bardzo smaczne :-)
Źródło "Moje smaki życia"

Składniki:

200 g ryżu paraboiled 

1 łyżka rodzynek

2-3 łyżki płatków migdałów

200 g migdałów bez skórki

2 łyżeczki soku z cytryny

1 litr mleka 0,5%

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Ryż gotujemy. Rodzynki sparzamy. Odstawiamy. Na patelni prażymy płatki migdałów. Odstawiamy. 

Migdały bez skórki siekamy, wkładamy do malaksera, dodajemy sok z cytryny i połowę mleka. Miksujemy na gładką masę. 

Następnie, tę masę, przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe mleko, rodzynki, miód, cynamon. Całość podgrzewamy. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą lub mlekiem. 

Zupę podajemy z ryżem i płatkami migdałów.

Smacznego!

Oceń treść:
Źródło:
;