Imieniny: Marleny, Seweryna, Igi

Wydarzenia:

Jaśniej

 fot. Marcin Kleszcz

„Przez to nabożeństwo otrzymać można niezliczone łaski dla ciała i duszy” – usłyszała w 1947 roku włoska pielęgniarka Pierina Gilli.

 

Pierina Gilli od kilku lat pracowała jako pielęgniarka w szpitalu w Montichiari. To właśnie tam w 1947 roku otrzymała pierwszą wizję. Ukazała jej się zasmucona i płacząca Maryja, która wypowiedziała tylko trzy słowa: „Modlitwy, ofiary, pokuty!”.

W kolejnym objawieniu Maryja obiecała instytutom religijnym i zgromadzeniom, że „będą mieć piękny urodzaj powołań, mniej dusz będzie obrażać Pana grzechami śmiertelnymi, mniej będzie zdrad powołań, a wielka świętość sług Boga”.

Wyjątkowym dniem w cyklu tych objawień był 8 grudnia. Maryja nazwała wówczas siebie Niepokalanym Poczęciem, Matką Łaski. „Pragnę, żeby każdego roku – 8 grudnia, w południe – obchodzono «godzinę łaski dla całego świata»”.

Bezpośrednim skutkiem pierwszej „godziny łaski” były cudowne uzdrowienia: 5-letniego sparaliżowanego chłopca, który wyszedł z katedry o własnych siłach; kobiety od 12 lat cierpiącej na gruźlicę i niemotę, które ustąpiły po wydarzeniach w kościele; oniemiałej i upośledzonej umysłowo, której choroby się cofnęły w wyniku wstawienniczej modlitwy jej ciotki w chwili objawień. W 2000 roku biskup diecezji Brescia przychylił się do kultu objawień.

„Godzina łaski” jest szczególnym czasem wskazanym przez Matkę Bożą w Montichiari. Chodzi o 60 minut między godziną 12.00 a 13.00 w dniu 8 grudnia, czyli w Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Maryi. „Przez to nabożeństwo otrzymać można niezliczone łaski dla ciała i duszy” – obiecała. W krajach takich jak Austria, Hiszpania, Portugalia i Włochy dzień ten jest dniem wolnym od pracy. Na Placu Hiszpańskim w Rzymie papież modli się tego dnia pod pomnikiem Niepokalanie Poczętej Maryi. Zgodnie z tradycją, figurę Maryi kwiatami dekoruje ambasada Hiszpanii.

 

Czym jest "Godzina łaski"? W wywiadzie udzielonym Radiu Niepokalanów wyjaśnia franciszkanim o. Rajmund Marszałkowski.

Oceń treść:
Źródło:
;