Imieniny: Józefa, Bogdana

Wydarzenia: Dzień Wędkarza

Dania

Sandacz w chrzanowej panierce

 fot. Beata Orlik

Są ryby w panierce i RYBY W PANIERCE. Ta należy do tych drugich i jest pyszna. Sekret tkwi w dodatkach. Chrzan, koper, cebula, czosnek. Idealna na piątkowy obiad.

 

Składniki:

2 filety świeżego sandacza

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli

1 jajko

4 cm kawałek świeżego chrzanu

1 łyżka świeżego posiekanego koperku

sól, pieprz

świeżo starta bułka tarta

mąka

masło klarowane lub olej z pestek winogron.

 

Rybę oprószamy solą i pieprzem. Chrzan ścieramy na tarce, dodajemy jajko i mieszamy. Następnie, dodajemy koper, cebulę startą na tarce o grubych oczkach, drobniutko posiekany czosnek. Całość mieszamy, dodajemy soli i pieprzu.

Rybę obtaczamy w mące, następnie w panierce z chrzanu, a na koniec w bułce.

Smażymy, aż będzie rumiana.

 

 

 

Źródło:
;