Dania
Łosoś pod migdałową kruszonką
Łosoś podany w wyjątkowy sposób. Migdały, orzeszki piniowe, pietruszka, cytryna. Niby nic wielkiego, a jednak efekt jest bardzo, bardzo zadowalający. W przepisie wykorzystany został dziki łosoś, ale także i ten zwykły idealnie się nada.
Składniki:
ok. 400 g dzikiego łososia
sok z 1/2 cytryny
25 g płatków migdałów (uprażone)
25 g orzechów pinii (uprażone)
1/4 świeżej kajzerki
łyżka posiekanej pietruszki
2 łyżki masła
sól
Kajzerkę wkładamy wraz z migdałami i piniolami do malaksera i miksujemy na okruszki (nie muszą być bardzo drobne). Dodajemy do nich natkę pietruszki oraz masło, całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy odrobinę soli.
Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą.
Filet układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Na filety wykładamy kruszonkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.